5 Benda korang kena tau pasal Elon Musk

Share

Tahun2 sebelum ni ramai coverstory pasal Chinese Entrepreneur Jack Ma. Cerita inspirasi macamana die berjaya. Best jugak kan baca?

Elon Musk A.K.A The real Tony Stark

Elon Musk A.K.A The real Tony Stark (ironman) pun apa kurangnya, tak lama lagi letop jugak die ni. Sebab?

1. Ciptaan popular? Kereta elektrik Tesla Car, Model S.

2. Ciptaan terbaru? Tesla Roof. Solar panel berbentuk atap rumah, untuk jimat ruang.

3. Cita2 akan datang? SpaceX program. Menjajah planet Mars untuk selamatkan manusia dr kepadatan Bumi

Gila kan? Einstein dlu pun org kata gila. 2×5 ah diorang ni.

Jom kita cek, 5 benda yang korang tak tau pasal die ni

1. Paypal Mafia

Elon pernah terlibat dengan industri “online banking” dan merupakan Co-Founder Paypal.

Die bermula dengan X.com dan kemudian bergabung sebagai Paypal X.

Pada tahun 2000, die dipecat dari jawatan CEO. Share Elon Musk pada masa itu bernilai 165 Million USD.

Apa itu Paypal Mafia? mereka yang pernah bersama mencipta Paypal satu masa dulu telah pun bawa haluan masing2 ke tempat lain. Macam mafia bawa balik untung lepas operasi. $165 Million brother!!

Paypal Mafia - Affendi.com

Elon Musk is a Paypal Mafia

 

2. Musk nak mati di Mars

Elon sedang cuba nak hantar manusia ke Mars 6 tahun dari sekarang (2017).

Maknanya, 2023 kita dah boleh dengar ada orang lari menyorokkan diri di Mars. Kalau misi SpaceX ni berjaya, die akan base di Mars dan menetap sana sampai mati.

Elon bercita-cita untuk menghantar 1 Million manusia ke Mars untuk menyelamatkan spesis manusia

 

3. Elon bina Gigafactory

Tesla Gigafactory yang dibina oleh Elon merupakan kilang kedua terbesar di dunia.

Dengan tapak sebesar 1.9 Million square feet, jumlah binaan sebesar 4.9 Million sqft. Itupun kira baru 30% siap dari total sebenar binaan.

Elon memang serious untuk buat mengurangkan penggunaan tenaga asli, so die buat panel solar gergasi bersama rechargable bateri gergasi.

Kalau dah siap nanti, bateri yang dibina boleh menampung sama dengan penggunaan tenaga selama setahun SELURUH DUNIA. Whattt??!!

Tesla Gigafactory Elon Musk -affendi.com

Tesla Gigafactory

bateri yang dibina sama dengan penggunaan tenaga selama setahun SELURUH DUNIA

 

4. Kita boleh tinggal kat hutan (Offgrid)

2016, Elon Musk baru lancarkan Roof Solar Panel. Solar panel ni boleh ubah tenaga matahari jadi tenaga elektrik. Boleh caj bateri untuk kegunaan seluruh rumah dan caj bateri kereta Tesla.

Yang menariknya, beli model kereta Tesla 3 lagi murah dari belanja minyak selama setahun di US.

Dan, harga Roof Solar Panel ni lagi murah dari harga atap tradisional. Uish!

Elon Musk Solar Roof - affendi.com

Elon Musk announce Solar Panel in 2016

 

Bonus lagi, kita boleh cas kereta Tesla kita secara percuma di Charging station yang die buat seluruh dunia.

Tesla - Affendi.com

 

5. Baca buku & Apply

Walaupun die seorang “college dropout”, Elon paling suka membaca untuk belajar dan “Apply”.

Pada tahun 1983, semasa Elon berumur 12 tahun die berjaya cipta software game nama BLASTAR dan jual dgn harga $500. Untuk budak yang berumur 12 tahun, $500 tu cukup banyak, lagi2 pada tahun 1983 kan?

Game Blastar ni masih available secara online untuk korang main.

Die habiskan masa membaca selama 5 jam sehari untuk belajar coding dan cipta game tu.

Untuk dipanjangkan cerita, die memang tak tahu apa2 langsung pasal Kereta Elektrik dan Space. So, die akan habiskan banyak masa untuk belajar dalam masa sama mencipta program SpaceX & Tesla Car

Bencamin Franklin - Affendi.com

Antara buku biografi yang Elon Musk baca

Poin no. 5 ni memang best, sebab die mengajar aku untuk sentiasa rajin mencari buku untuk perbaiki diri. Bukannya tunggu diri tu perfect, baru nak “Apply”. Hakikatnya, manusia takkan pernah perfect. Tapi hanya akan perfect dengan pengalaman.

Kalau lah die dah siapkan projek SpaceX untuk ke Mars, korang rasa korang nak pergi tak?

.

Kredit :  /

HUBUNGI AFFENDI UNTUK
DAPATKAN SERVIS HARTANAH
SEWAAN & JUALAN

Whatsapp : 017. 2219. 546

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *