5 Tips Berurusan Dengan Ejen Hartanah [Video]

Share

EPISOD 001 – 5 Tips Berurusan Dengan Ejen Hartanah

 

So hari ini saya nak kongsikan sikit 5 tips untuk berurusan dengan agen hartanah.

Ramai yang bertanya tapi kadang kadang tu bila kita berurusan depan-depan dengan agen hartanah kita tak tahu macam mana cara yang terbaik.

 

Tips yang pertama

Mintak business card dia first sekali, sebab dia ialah kita tengok dia ni betul ke agent.

kadang-kadang yang datang boleh siapa siapa saja pun boleh datang so bila kita mintak business card korang tanya diaorang punya office dia di mana.

Pastikan alamat dah ada tapi untuk tahu lebih lanjut la kemudian hari at least kita tahu dia ni company dia ni office dia kat mana senang kita nak cari di kemudian hari

 

Tips yang kedua

Tanya soalan soalan lazim sebagai contoh kalau korang nak jual rumah ni tanya dekat dia market sekarang macam mana okay ke tak okay ke?

and then tanya la soalan soalan seperti harga per square feet sekarang berapa?

Untuk sewa ke untuk jual ke dan kalau korang datang sebagai pembeli.

why don’t korang tanya kat sini okay tak dia punya facilities ke amenities ke kawasan surrounding senang ke nak dapat tempat makan dan sebagainya tanyalah soalan soalan tu.

 

Tips ketiga

Jangan lupa eh korang kene tanya prosidur atau terma-terma jual beli ataupun sewa ataupun menyewakan

point ni sangat penting sebab kadang-kala bila kita nak beli rumah prosedur dia berbeza dengan orang lain.

Contohnya, tu owner dia okay saja kalau kamu letak 3% tapi ada yang nak 10%

kita kena tanya secara detail sekurang-kurangnya kita tahu apa proses dan prosedur yang kita akan hadapi di kemudian hari tapi kalau untuk sewa berapa deposit dia okay

2 bulan ke 1 bulan ke ada yang 2 plus 1 plus half

ada yang 2 plus 1 sahaja.

Bergantung pada owner dan korang kene tanya soalan ni pada agent

 

Tips Keempat

Korang kene tanya soalan soalan yang teknikal. Ini la peluang korang untuk tahu lebih lanjut kadang-kadang tu kita terbaca di akhbar tentang terma atau maksud yang anda ingin tahu.

Tapi kadang kadang tu kita tak tahu pun maksud sebenar dan apa impaknya pada kita bila kita membeli hartanah sebagai contoh “RPGT” yang baru diperkenalkan saya kira setahun lepas atau 2 tahun lepas yang bermaksud Real Property Gain Tax sekiranya kita menjual property kita kurang daripada 5 tahun kita akan dikenakan tax.

Jadi, soalan-soalan seperti itu membuatkan anda lebih celik pasal hartanah dan dalam masa sama menguji sedikit pengetahuan ejen tersebut.

 

Tips Kelima

Okay tips yang paling last sekali tak lain tak bukan ialah first impression.

Pada sayalah kita sebenarnya berurusan dengan manusia. Apa yang kita suka biasanya kita akan attract pada orang yang kita suka jugak.

Sebagai contoh kalu kita ni seorang yang kemas teratur, bila kita nampak agent yang datang tu agak serabai rambut panjang semestinya kita takkan suka pada agent tu.

Tapi lain hal pulak kalau ownernya jenis tak kesah jenis yang sempoi, bila agent yang datang tu pun macam mana pun, tapi kena dengan chemistry dan character, dia takde masalah.

First impression sangat penting dan seeloknya pakai pakaian sekemas habis la sebab kita nak jual rumah yang harganya ratus ribu so lebih sesuai untuk cari ejen yang lebih professional.

Okay itu saja tips daripada saya, tinggalkan komen, subcribe dan like artikel ni dan share pada rakan-rakan agar sama-sama kita dapat manfaat.

Itu saja daripada saya jumpa lagi .

 

Kredit : Pexels

HUBUNGI AFFENDI UNTUK
DAPATKAN SERVIS HARTANAH
SEWAAN & JUALAN

Whatsapp : 017. 2219. 546

 

Affendi RealEstate on Social Media:
📷Instagram- http://bit.ly/igmalaysianproperties
🐦Twitter- http://bit.ly/affenditwitter
🌏Facebook- http://bit.ly/fbmyproperties
🎥YouTube- http://bit.ly/affendiyt
🔊Podcast – http://bit.ly/hartanah101pc

For More! Subscribe: https://goo.gl/BfWQxH
http://bit.ly/1nLqpdJ

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *